Vandaag wil ik een limburgs recept met jullie delen waarbij je geen oven nodig hebt.
We gaan pletskeskoek maken, ook wel koekjeskoek genoemd.
Ingrediënten:
2 pakken theebiscuitjes
1 pakje ongezouten roomboter
175 gram licht bruine basterdsuiker
1 mok afgekoelde espresso of sterke koffie
Hagelslag
We gaan eerst de crème maken. Doe de roomboter in een kom en roer deze glad met een mixer. Voeg de basterdsuiker toe en meng dit goed door. Daarna giet je beetje bij beetje afgekoelde koffie erbij. Tussendoor proeven voor de gewenste koffiesmaak. Ik heb ongeveer 1/3 van de afgekoelde koffie gebruikt voor de crème.
De rest van de koffie hebben we nog nodig en kun je alvast in een aparte schaal of diep bord gieten.
Doop 1 voor 1 de koekjes in de afgekoelde koffie en leg bijvoorbeeld 2 rijen van 3 koekjes in de lange weg op een schaal, plaat of bord. Ik heb zelf hiervoor een cakeschaal gebruikt.
Op de koekjes smeer je nu een laagje van de crème en daarna maak je weer een laag met koekjes die je eerst doopt in de afgekoelde koffie voordat je ze op het laagje crème legt. Zo ga je verder totdat je nog een kleine hoeveelheid crème over hebt om de pletskeskoek mee af te smeren. Wanneer je de pletskeskoek afgesmeerd hebt aan de bovenkant en zijkanten dan strooi je op de bovenkant een laagje hagelslag en zet je hem voor minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.
Lekker bij de thee/koffie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten